Nu ska 110 åringen som glömdes bort få revansch
Mullvaden
Nu ska 110 åringen som glömdes bort få revansch
Är du byggnadsintresserad har du förmodligen koll på Kvarteret Mullvaden på Södermalm i Stockholm. Under sjuttiotalet pågick en intensiv debatt gällande dessa sekelskiftesfastigheter. Debatterna föregicks av husockupationer och rivningar här på Hornsgatans längsta kvarter. Vi ser fram emot att följa med GEMFAST på deras resa från transaktion till förvaltning, via projektering, planering och produktion. En resa där vi förädlar, förbättrar och värdemaximerar denna historiska fastighet med hjälp av kunskap och digitalisering. Vi är glada över att nu, varsamt och med respekt för fastighetens historia, hjälpa GEMFAST att ge Mullvaden Andra 27 revansch! Målbilden är att den ska stå lika stadigt om 200 år. Vi tackar samtidigt mullvadarna för att deras insatser innebar att denna fina fastighet fick stå kvar.
Digitala arbetssätt. Följ med i processen.
Att arbeta med digitala verktyg är en självklarhet numera. Det digitala arbetssättet gör det enklare att både projektera, produktionsplanera och sen producera ett resultat som stämmer överens med beställarens förväntningar. Inklusive hens tanke om tid och pengar. Men det skapar också goda förutsättningar vidare in i förvaltning. Låt oss göra det enklare för dig att fatta kloka beslut genom hela byggnadens livscykel.
Här kommer vi, steg för steg, förklara hur detta går till vid ett ROT projekt på ett lättbegripligt sätt.
"Att skapa förutsättningar genom digitala arbetssätt gör det mycket enklare och transparent att välja medvetna vägar. En ansvarstagande fastighetsägare behöver information för att fatta kloka, långsiktiga och värdefulla beslut. Det ska bli otroligt roligt att följa resan framåt och vi hoppas att denna fastighets historia ska inspirera andra fastighetsägare att ta ansvar för en mer hållbar fastighetsutveckling både ur ett arkitektoniskt, ekonomiskt och funktionellt perspektiv"
David Hebrand,
VD mod:group
En spännande historia
I slutet av 70-talet planerade man (Stockholm Stad) att riva delar av 39 gamla kvarter på Södermalm.
Svenska Bostäder hade för avsikt att riva hela kvarteret på Hornsgatan (Mullvaden första, Mullvaden andra samt Råttan som ligger mellan dessa två kvarter) på sikt eftersom man menade att grunderna påverkats negativt av tunnelbanebygget. Man ansåg att det blev för dyrt att renovera och åtgärda problematiken. Att det va billigare/bättre/enklare att riva och bygga nytt.
Mullvaden första innefattade 4 av de husen som skulle rivas först. Men så lätt skulle de inte komma undan. Husen på Krukmakargatan 6-12 ockuperades i syfte att stoppa rivningsplanerna. Dessa ockupanter kom att kallas för Mullvadar. Tyvärr lyckades man inte och den 20 september 1978 stormades fastigheterna av polisen och samma år rivs dem. 1981 stod nya fastigheter på marken. Resten av kvarteret fick dock stå kvar. Vi har, kort och gott, mullvadarna att tacka för att vi nu får möjlighet att ge kåken revansch.
Det finns såklart spännande material att ta del av vad gäller den här historien.